> English version
> Deutsche Version

 

 

Onze mallen zijn gemaakt van Platinum siliconen, hebben een hoogglans oppervlak en zijn voedselveilig en huidvriendelijk. Zorg ervoor dat je altijd epoxy van hoge kwaliteit gebruikt en volg ALTIJD de instructies voor de epoxy die je gebruikt.

De mallen zijn er in twee kleuren, wit voor de niet-gegraveerde mallen en ijsblauw voor de gegraveerde mallen. ALLEEN de ijsblauwe mallen kunnen in een drukvat worden gebruikt.

Je wilt je siliconen mallen ook schoon en goed onderhouden >>

6 tips om je mallen in goede staat te houden:

 1. zeep en water - houd je mallen schoon en gebruik voor elke gieting een kleine hoeveelheid afwasmiddel en warm water om je mallen schoon te maken. Siliconen zijn bestand tegen temperaturen tot 250 °C, dus bij het schoonmaken hoef je je nooit zorgen te maken over kromtrekken van de mal of iets dergelijks. Gebruik nooit staalwol, schuursponsjes of iets schurends zoals een tandenborstel, aangezien dit scheuren en krassen op het oppervlak van de siliconen veroorzaakt. Beschadigde plekken op de siliconen mal kunnen plakkerige plekken creëren waar epoxy aan zal hechten en de mal zal doen scheuren wanneer je je werkstuk er uit haalt!

 2. Geen brander – Gebruik NOOIT een brander in de siliconen mal om eventuele luchtbelletjes te laten knappen en te laten verdwijnen! Bij een brander kan de temperatuur snel oplopen tot 1500 °C en voordat je het beseft, zal de brander de siliconen in de mal afbreken en ervoor zorgen dat deze samensmelt met de epoxy, zodat de mal scheurt bij het ontmallen. Zelfs een snelle passage op 15 - 20 cm hoogte zal voldoende zijn om de siliconen mal bij herhaaldelijk misbruik te beschadigen! Als je luchtbelletjes wilt voorkomen, of als je luchtbelletjes hebt, dan kun je één of meer van de volgende dingen doen:

  1. gebruik een brander terwijl de epoxy in een aparte beker zit en giet de epoxy daarna in de siliconen mal,
  2. verwijder de luchtbelletjes na het mengen in een vacuümkamer,
  3. verwarm de gemengde epoxy een paar minuten au bain-marie tot maximaal 40 °C,
  4. gebruik een drukvat tijdens het uitharden, daardoor worden de luchtbelletjes zo klein dat je ze niet meer ziet. (LET OP, alleen onze ijsblauwe mallen kunnen in een drukvat worden gebruikt),
  5. spuit een fijne nevel van isopropylalcohol (het beste is 99,9%) in de mal vlak voor het gieten en op de epoxy na het gieten. Dit kan een paar keer met korte tussenpozen worden herhaald, maar overdrijf het niet om sporen en andere ongewenste onregelmatigheden in het oppervlak te voorkomen.

 3. Niet te veel strekken – Rek je siliconen mal niet te veel uit wanneer je je werkstuk er uit haalt. Dit zal ertoe leiden dat het oppervlak van de mal dof wordt en scheuren zich beginnen te vormen die de levensduur van de mal verkorten.

 4. Werkstukken die vast zitten - Als een werkstuk vast lijkt te zitten en niet uit de mal komt, raak dan niet in paniek en begin de mal niet te verscheuren! Controleer eerst of de uithardingstijd en temperatuur voor de gebruikte epoxy correct is omdat afhankelijk van deze omstandigheden, de uithardingstijd korter of langer kan zijn. Het verhogen van de kamertemperatuur kan de uithardingstijd verkorten. Als het werkstuk er nog steeds niet uit wil, zet de mal dan 30-60 minuten in de vriezer, dit doet de siliconen geen kwaad en het zou ervoor moeten zorgen dat het werkstuk wel los komt. Dit werkt niet als de siliconen mal door extreme hitte (brander!) aan de epoxy is vast gesmolten.

 5. Lees de instructies van de epoxy - Dit is een belangrijke stap, zelfs als u gewend bent aan een product is het altijd een goed idee om het etiket regelmatig te lezen en uw kennis op te frissen, aangezien bedrijven af ​​en toe hun instructies wijzigen en bijwerken. Lees ook alle veiligheidswaarschuwingen en volg ze op, aangezien deze producten zeer sterke chemicaliën zijn die bij onjuist gebruik schadelijk kunnen zijn. Als je de instructies niet kunt vinden of het niet zeker weet, ga dan naar de website van de fabrikant of verkoper, aangezien zij daar de instructies zullen hebben gepost.

 6. Dikke lagen – Giet geen dikkere laag dan aangegeven door de fabrikant van de epoxy (productspecificaties). Als je te dik giet, dan loop je het risico dat de epoxy in de mal door een exotherme reactie extreem heet wordt en je werkstuk én de mal hoogstwaarschijnlijk zal beschadigen. Overigens vermindert het gieten in dunnere lagen het ontstaan ​​van luchtbelletjes in het werkstuk.


Volg deze tips en je zult met je mallen veel prachtige creaties maken.


Je kunt de instructie hier downloaden.